Mekatronik Programı Hakkında

Endüstride kullanılan; elektrik, analog-sayısal elektronik, mikrobilgisayar, mekanik ve otomasyon unsurlarını barındıran sistem ve donanımları tanıyan, gerekli durumlarda bu sistem ve donanımları tasarlayan, bakım ve onarımlarını yapabilen, programlanabilir cihazları konfigüre edip, kullanabilen, Mesleki açıdan yetkin ve uygulama becerisi yüksek, nitelikli ve girişimci bireyler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Amaç

Endüstride kullanılan; elektrik, analog-sayısal elektronik, mikrobilgisayar, mekanik ve otomasyon unsurlarını barındıran sistem ve donanımları tanıyan, gerekli durumlarda bu sistem ve donanımları tasarlayan, bakım ve onarımlarını yapabilen, programlanabilir cihazları konfigüre edip, kullanabilen, Mesleki açıdan yetkin ve uygulama becerisi yüksek, nitelikli ve girişimci bireyler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.


Hedefleri

1.Mekatronik sistemleri etkin biçimde tanıyan ve tasarlayabilen, kurulum ve bakımını yapabilen, otomasyon sistem elemanlarını tanımlayan ve programlayabilen,

2.Makine elemanlarını tanıyan ve mukavemet hesaplarını yapabilen, hidrolik ve pnömatik sistem elemanlarını tanıyan ve sistemi tasarlayabilen,

3.Teknik resim okuma-çizme becerisine sahip ve CAD yazılımları ile 2 veya 3 boyutlu modeller çizebilen,

4.İmalat yöntemlerini seçerek etkin biçimde uygulayabilen, cihazların bakım, arıza ve ölçümlerini yapabilen,

5.Analog ve sayısal elektronik devreler üzerinde analiz, tasarım ve simülasyon yapabilen,

6.Alanında yeterli olacak düzeyde mesleki yabancı dil bilgisine sahip ve güçlü iletişim kurarak bireysel veya takım çalışması için iş organizasyonu yapabilen,

7.Mesleki etik, iş sağlığı ve güvenliği, ilk yardım ve çevresel risk bilgisine sahip ve alanında kalite yönetim sistemi ile ilgili faaliyetleri yürütebilen,

8.Sektörün talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek meslek elemanları yetiştirmektir.

 

Misyon

Öncelikle sanayi olmak üzere çalışma alanındaki kuruluşların ihtiyacı olan nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla sağlam bir temel eğitim sunarak ve her türlü kaynağı etkin kullanarak;

•   Üretken, araştırmacı,

•   Özgüveni yüksek, toplumsal değerlere saygılı,

•   Sosyal ve kültürel yaşama katkı sağlayan,

•   Mesleki bilgi ve beceriye sahip ve sürekli değişen koşullara uyum sağlayabilen, 

Nitelikli ara elemanları sektörle iş birliği içerisinde yetiştirmektir.



Vizyon

Üniversite, sanayi ve toplum iş birliği çerçevesinde;

•   Bilgiyi ve yetkinliklerini endüstride toplum yararına kullanan,

•   Ürettiği projeler ile sanayiye katkı sunan,

•   Yüksek nitelikli, gelişime açık, girişimci ve sektörde aranan bireyler yetiştiren,

•   Bilim ve teknoloji alanında tanınan bir program olmaktır.



Mekatronik Programı Mezunlarının Çalışma Alanları

Mekatronik teknikerleri kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışırlar. Mekatronik mezunları, , endüstriyel otomasyon, otomotiv sektörü, enerji ve imalat sektörü gibi birçok sektörde çalışma imkanına sahiptirler. Üretim şirketleri, araştırma ve geliştirme laboratuvarları, mühendislik firmaları gibi yerlerde istihdam edilebilirler. Ayrıca mekatronik teknikerleri çalışma alanları ile ilgili kendi işyerlerini açabilirler.



ISUBÜ Isparta OSBMYO Mekatronik

Meslek Yüksekokulumuz, 10.12.2020 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantı ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 2880 sayılı kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ‘Isparta OSB Meslek Yüksekokulu’ adı altında Isparta ili Gönen ilçesinde bulunan Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesinde kurulmuştur. Okulumuz, 23.12.2020 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısı ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 2880 sayılı kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Mekatronik Programının öğrencileri ile birlikte Meslek Yüksekokulumuza aktarılarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Isparta OSB MYO YÖK’ün “Yükseköğretimden Endüstriye Nitelikli İnsan Gücü Projesi” kapsamında faaliyet gösteren ve bu projeden destek alan ülkemizdeki 16 okuldan bir tanesidir.

 

Meslek Yüksekokulumuz, yeniliklerin ve belgelendirmenin ulusal düzeyde akredite olması noktasında ve Ulusal Mesleki Yeterlilikler çerçevesinde Mekatronik 5. Seviye Yeterliliklerin karşılanması için gerekli düzenlemeleri 18.05.2022 sayılı bölüm kurul kararı ile kuruldan geçirmiştir. 30.05.2022 tarihinde Mekatronik Programı ders müfredat güncellemesi yapılmış olup, 2023-2024 yılından itibaren mezun öğrencilerimiz Mekatronik MYK 5. Seviye yeterlilikleri karşılayacak nitelikte yetiştirilmektedir. Bölüm ders içerikleri sayfası için tıklayınız.

Programımızda, ilk üç dönem ders ve dördüncü dönem işyeri uygulamasını içeren "İşletmede Mesleki Eğitim" uygulanmaktadır. İşletmede Mesleki Eğitim hakkında ayrıntılı bilgiyi Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü web sayfasından edinebilirsiniz (meyok.isparta.edu.tr).

 

Program Çıktıları

  •   Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  •  İş sağlığı ve güvenliği ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Mekatroniğin tüm disiplinlerindeki teknolojik gelişmeleri takip eder sorunları ve çözümlerini anlar.
  • Alanındaki bilişim teknolojilerini (2d,3d yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
  • Uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
  • Alanı ile ilgili verileri toplanması, tecrübe edilmesi ve duyurulmasında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
  • Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
  • Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
  • Mekatronik teknolojisinde yeterli olacak düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olur ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Mekatronik ile ilgili temel kavramları tanımlar ve uygular.
  • Otomasyon sistem elemanlarını tanımlar ve programlar.
  • Makine elemanlarını tanır, matematiksel hesaplamaları yapar ve mekanik sistemleri tasarlar
  • Hidrolik ve Pnömatik sistem elemanlarını açıklar ve sistemi tasarlar
  • Elektrik ve Elektronik sistem elemanlarını tanımlar devre tasarımı yapar.

 

Isparta için tıklayınız